Detalji o radu

Detalji o radu

Izvorni proizvodi BiH kao glasnik kulturnog bogatsva, raznolikosti i europskih vrijednosti

AUTOR:

ANDRIJANA OSTOJIĆ MIHIĆ;

KOAUTORI:

MARINKO JURILJ;

MARIJA LASIĆ;

MARKO IVANKOVIĆ;

ZNANSTVENA PODRUČJA

INTERDISCIPLINARNO PODRUČJE

SADRŽAJ
Svugdje u svijetu izvorni su proizvodi dio identiteta naroda ili bolje kazano njegova kulturna baština, vrijednosni identitet i prepoznatljiva odrednica. Šire područje Balkana, pa tako Bosna i Hercegovina, ima značajan broj izvornih poljoprivrednih proizvoda, koji predstavljaju značajan potencijal za domaće tržište, ali i za tržište EU. Izvoz izvornih proizvoda ima višedimenzionalnu vrijednost jer na ovaj način zapravo predstavljamo vlastiti identitet, kulturu i sve vrjednote jednog naroda. Najznačajniji su domaći izvorni sirevi kao što su Livanjski i Vlašički (Travnički) sir. U kombinaciji s dvije izvorne sorte vina Žilavku i Blatinu daju sjajnu izvoznu šansu na zahtjevna tržišta EU. Izvorni kultivari Žilavke i Blatine mogu dati još dosta prepoznatljivih znamenki (marki) čija je „svrha joj je identificirati robu jednog proizvođača i diferencirati je od sličnih roba konkurencije“. Cilj rada je identificirati i istražiti moguće putove prodora na tržište EU, prepoznatljivih izvornih proizvoda Bosne i Hercegovine. Također, cilj rada je opisati najvažnije izvorne proizvode koje imaju tržni potencijal u domaćoj turističkoj ponudi i izvozu.
TIP RADA
Članak u zborniku
VRSTA RADA
IME PUBLIKACIJE